AMUR BÍLÝ – Ctenopharyngodon idella

Amur bílý je v Česku nepůvodní druh kaprovité ryby. Původní domovina amura je východní Asie, povodí řeky Amur a Čína. Do tehdejšího Československa se pak dostal přes tehdejší Sovětský svaz roku 1961. Byl u nás pokusně vysazen hlavně z důvodu jeho rostlinožravosti a to za účelem likvidace porostů rákosí. Po potvrzení úspěšnosti chovu v našich podmínkách byl do sportovních revírů poprvé vysazen v roce 1972. Amur má šupinaté tělo hodně válcovité (v mládí je hodně podobný jelci tloušti), se širokou, svrchu zploštělou hlavou a zvláštními ústy se silnými kožnatými pysky plnými požerákových kostí, sloužící k drcení vodních porostů. Oči amura jsou posazeny poměrně nízko, na úrovni koutků úst. Hřbet je tmavozelený, boky zlatavé, břicho bílé.Ve svém přirozeném prostředí dorůstá délky až 150 cm a hmotnosti kolem 50 kg. Největší jedinci v evropských vodách dorůstají délky kolem 100 cm a hmotnosti 15–20 kg. V Česku se amurovi daří lépe v teplejších vodách, tedy hlavně na Jižní Moravě. Dožívá se věku až 20 let.
DSC_1431
Amur bílý se mimo svou domovinu přirozeně nevytírá, proto je jeho výskyt podmíněn umělým vysazováním. Vysazuje se do nádrží, tůní, odstavných ramen, do velkých řek i do rybníků. Protože požírá makrovegetaci, je využíván k melioraci zarostlých rybníků. V prvních dnech po vylíhnutí se živí převážně zooplanktonem. Později postupně přechází na rostlinnou stravu, kterou tvoří převážně vodní rostliny a vláknité řasy. K trávení rostlinné stravy slouží jeho prodloužené střevo, které měří přibližně dvakrát více než je délka samotné ryby, většina zkonzumované potravy však odchází z těla nevyužita (poslouží ale jako potrava v rybničním potravním řetězci či podklad pro tvorbu mikroorganizmů). Pokud je amur chován v kaprových rybnících, dokáže se přizpůsobit i stravě předkládané kaprovi. Rostlinnou potravu intenzivně přijímá především při vyšší teplotě vody.
Amur se loví od pozdního jara do podzimu, hlavně v teplých letních měsících a topředevším v podvečer a v noci, konkrétně mezi 19-23 hodinou. Oblíbenou nástrahou, na kterou je loven, je čerstvý hrách, rohlík, či kůrka chleba na hladině, nezřídka však vezme i kukuřici. Po záběru amur zpočátku nijak silně nebojuje, jakmile však ucítí břeh, stává se z něj energický bojovník a zdolávání velkého amura v noci je opravdový zážitek. Amur má velmi chutné bílé, netučné maso a svalovina obsahuje menší počet drobných kostí než kapr. Hodí se na úpravu pečením, či smažením. V Česku si pomalu probojovává cestu i na vánoční tabuli.


RECEPTÁŘ

Amur na víně
600 g amura, 50 g másla, 1 cibule, 5 rajčat, 1 dcl bílého vína, celý pepř, bobkový list, nové koření, mletá paprika, sůl, citrón.
Porce ryby pokapeme citrónovou šťávou a necháme odležet. Na másle zpěníme na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme koření, nakrájená rajčata a osolenou rybu. Vše lehce zaprášíme paprikou a podlijeme vínem. Za častého podlévání pečeme v troubě.