Štika obecná – Esox lucius

Jedinou čeledí z řádu ryb měkkoploutvých tlamatých (Hamploni) jsou v našich vodách štikovité ryby s jedním druhem, štikou obecnou. Celkové vzezření štiky prozrazuje urputného dravce. Zuby jsou upevněny na mezičelistních, patrových kostech a radličné kosti. Jemnými, hustě seskupenými zoubky je pokryta i kost jazylková a mohutné žaberní oblouky, opotřebované zuby se brzy nahrazují novými. Horní čelist je bezzubá. Šupiny štika nemá velké, mají protáhle oválný tvar, vstupují až na tváře a v kůži drží velmi pevně (při čištění ulovené štiky je dobré štiku krátce přelít vroucí vodou, šupiny se "naježí" a lépe se oškrabují). Postranní čáru má štika zřetelnou, mnohokrát přerušenou. Mimo to má štika dvě až tří pomocné postranní čáry. Ty sledují hlavní postranní čáru a jsou nepostradatelným detektorem spolu s čivnými kanálky na hlavě, poznatelnými podle velkých otvorů v kůži. Zachycují každé vlnění ryby pohybující se na blízku. Citlovost tohoto ústroje je tak jemná, že umožňuje i slepým štikám přesný výpad na kořist. Hřbetní ploutev posunutá dozadu až nad řitní ploutev tvoří spolu s ocasní ploutví účelný nástroj pro mohutný výpad štiky jediným mávnutím ocasu. Zbarvení štiky je velmi rozmanité a liší se jak podle prostředí, ve kterém štika žije a loví štiky, tak podle ročního období, štika dokáže skvěle využít přirozených schopností mimikry.

Štika 85 cm, chycena při nočním lovu
Štika 85 cm, chycena při nočním lovu

Štika je doma všude, kde má dostatek potravy a vhodných stanovišť. Stojí těsně pod hladinou mezi rostlinami, nejraději pod leknínovými listy a čeká. Pokud zpozoruje kořist, jemnými pohyby hřbetní ploutve srovná nepozorovaně tělo správným směrem a jakmile rybka dopluje štice na dosah, prudkým výpadem svého proudnicového těla rybku uchvátí. Základ její potravy jsou hlavně plotice, perlíni, tloušti, ale ryby s vysokým hřbetem, jako je cejn nebo karas, požírá pouze jako mladší jedince. Ve pstruhových vodách je schopna zlikvidovat spousty pstruhů. Ani s menším okounem nemá problém při polykání. Pokud je bída o rybky uchvátí i žábu, myš, krtka, užovku, malou kačenku a vše, co není příliš velké. Známý je kanibalismus mezi štikami, dravec tak likviduje konkurenci ve svém teritoriu. Malé rybky polyká rovnou, velké si nejprve pohybem těla a čelisti srovná, aby je mohla pozřít po hlavě. Větší kořist jí někdy trčí dlouho z tlamy, než je část kořisti strávena a uvolní místo pro zbytek. K zvětšení svého těla potřebuje štika přiměřené množství potravy, uvádí se asi 5 kg rybiček, aby jejich váha se zvětšila o 1 kg. Jedná se většinou o méněcenné plevelné druhy ryb, ubírající potravu a kyslík ušlechtilým rybám, štika je tedy nepostradatelným pomocníkem v dobrém využití všech kaprovitých vod. Na 1ha rybniční plochy je vhodné chovat 2 - štiky jsou pro udržení zdravé rybí populace a regulace plevelných ryb. Je ovšem potřeba si dobře rozmyslet sezonní chov pstruha duhového, tady dokáže štika způsobit nemalé škody jak konzumací, tak i "potrháním" lovených pstruhů.

Štika 98 cm, chycena 22.12.2014 Mirkem
Štika 98 cm, chycena 22.12.2014 Mirkem

Pohlavní dospělosti dosahují štiky při dobrém vzrůstu těla velmi brzy, samci obvykle o rok dříve nežli jikernačky. Vylíhlé rybičky, jsou jen 6 - 9 mm dlouhé a zachycují se na vodních rostlinách. Po strávení žloutkového váčku se začíná štička čile pohybovat a číhá podobně jako dospělá štika na drobnou potravu, malé korýšky, larvy hmyzu a brzy začíná lovit slabší soukmenovce i potěr jiných ryb. Jikernačky rostou mnohem rychleji než mlíčníci a kanibalismus je na denním pořádku. Ve vodách bohatých na drobné rybky postupuje růst štik rychle a do podzimu dosáhne plůdek až 35 cm délky a ½ – ¾ kg váhy a v každém dalším roce průměrně o 1 kg.
Význam štiky v našem rybářství je neobyčejně velký. Štika zhodnocuje ve svém chutném, sušším mase méněcenné druhy ryb. Připravuje se nejčastěji vařená, pečená na másle, na sardeli, s majonézou, na modro, na smetaně, chutná je v rosolu. Smažení její poměrně suché maso dobře nesnáší.


RECEPTÁŘ

Vařená štika
4 porce štiky, 1/4 l bílého vína, 20 g másla, celý pepř, sůl
Porce štiky osolíme. Do půl litru vody dáme koření, citrón nakrájený na kolečka, víno, několik minut povaříme a vložíme porce ryby. Potom zmírníme příkon tepla a zvolna vaříme 3 až 5 minut. Stáhneme z plotny a necháme štiku ještě čtvrt hodiny v horké vodě. Podáváme polité rozpuštěným máslem, ozdobené kolečky citronu. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.

Štika po ďábelsku
4 porce štiky, 100g másla, 50 g slaniny, lžíce hladké mouky, sladká mletá paprika, 1 feferonka, 1 kapie v oleji, citrón, zelená petržel, sůl
Porce štiky potřeme máslem, obalíme v mouce a sladké paprice. Do každé porce vložíme plátek slaniny a 1/4 feferonky. Sepneme jehlou a opečeme zprudka na másle po obou stranách. Podáváme s vařenými brambory, zdobíme proužky kapie a petrželkou.

Štika pečená na žampiónech
3 porce štiky po 250 g, 150 g žampiónů, olej, 30 g másla, citrón, hladká mouka, sůl
Porce štiky zakapeme citrónovou šťávou, obalíme v mouce a opečeme na rozpáleném oleji. Krátce opečené ryby srovnáme do pekáčku a zvolna dusíme do měkka. Do vypečené šťávy přidáme máslo a na plátky nakrájené žampióny. Podusíme do měkka. Porce ryb rozdělíme na talíře, obložíme podušenými žampióny, ryby přelijeme šťávou z hub a podáváme s vařenými brambory.

Štika v bílé omáčce
Štika, sůl, kořenová zelenina, 3 lžíce světlé máslové jíšky, mletý pepř, mleté nové koření, petrželka, 1/4 l kyselé smetany
Štiku nakrájíme na porce, vložíme je asi na 5 minut do horké osolené vody a necháme okapat. V litru vody uvaříme jemně krájenou zeleninu, propasírujeme ji zpět do vývaru, zahustíme jíškou, okořeníme a v této omáčce štiku uvaříme. Nakonec omáčku zjemníme kyselou smetanou a ochutíme jemně sekanou petrželkou. Podáváme s makaróny.

Štičí krokety
1 kg štiky, 2 rohlíky, 2 vejce, lžíce krupice, 1/2 dcl mléka, sůl, hladká mouka, mletá sladká paprika, olej
Štiku udusíme, zbavíme kůže a kostí a umeleme s rohlíky, přidáme mléko, vejce, krupici, sůl a vypracujeme těsto, ze kterého připravíme krokety, obalíme je v mouce smíchané s paprikou. Krokety pak pečeme v olejem vymaštěném pekáči za občasného otočení.

Štika s Nivou
Štika, na marinádu: 3 dcl bílého vína, 3 dcl vody, 2 dcl octa, lžička soli, po 50 g strouhané mrkve a petržele, 50 g nakrájené cibule, snítka estragonu, bobkový list, 10 pepřů, 2 hřebíčky, špetka tymiánu, kolečko citrónu, na omáčku: 100 g Nivy, lžíce ostré francouzské hořčice, lžíce rajského protlaku, 2 lžíce mléka, půl lžičky cukru, špetka pepře, sůl
Všechny suroviny na marinádu smícháme, 1/4 hodiny povaříme, vložíme štiku a na mírném ohni dusíme. Pak rybu vyndáme na mísu a zalijeme omáčkou. Omáčka : sýr rozmixujeme s mlékem, protlakem, hořčicí, solí, cukrem a pepřem. Pokrm podáváme vychlazený.

Štika v aspiku
500 g půlené štiky, 1 citrón, sůl, olej, pepř, kmín, 200 mll vinného octu, 300 g kořenové zeleniny, petrželka, divoké koření, 200 mll bílého vína, 8 menších šalotek, 3 plátky želatiny
Očištěnou štiku okořeníme a pokapeme citronem, zabalíme potravinářskou fólií a necháme 24 hodin marinovat v lednici. Nakrájíme kořenovou zeleninu a orestujeme na oleji. Do základu přidáme divoké koření a zalijeme octem a bílým vínem. Přivedeme k varu, odstavíme, vložíme namočenou želatinu a do vroucího vína s octem dáme štiku i s marinádou. Dále už nevaříme, jen přiklopíme pokličkou a necháme vychladnout. Štiku vložíme do formy zalijeme marinádou a necháme v lednici ztuhnout.